top of page
Ara
  • Hasan Akın

ALOPECIA X (BLACK SKIN DISEASE)

Alopecia X (Black Skin Disease), daha çok Pomerian, Husky, Samoyed,Chow Chow, Malamut ve Poodle gibi köpek ırklarında genetik yatkınlık yada hormonal dengesizliklere bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı vakalarda önemli derecede estetik problem oluşturduğu için hem hasta köpekler hem de sahiplerinde ciddi duygusal sorunlar oluşturabilen Alopecia X, veteriner tıbbında son dönemde yaşanan gelişmelere bağlı olarak büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.


ALOPECİA X’İN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Öncelikle Alopecia X’in genetik bozukluğa bağlı ve estetik bir hastalık olduğunu bilmemizde fayda vardır. Genellikle 2 ila 5 yaş arasında hasta gruplarında ortaya çıkan Alopecia X, hastalarda farklı belirtiler gösterebilmektedir.

İştah durumunda ve sıvı tüketiminde yaşanan düzensizlikler, ciltte yaşanan hiperpigmentasyon ve renk değişiklikleri en çok rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır. Ciltte pembeden siyaha kadar olası renk değişiklikleri görülebilen Alopecia X’te çember şeklinde siyah alanlar oluşabilir. Uyarıma bağlı olarak bu siyah çember alanların içinden kıl folikülleri çıkabilir.


Hastalıkla birlikte ortaya çıkan bir diğer belirti de kellik durumudur. Hastalarda bazı durumlarda kelliğe kadar gidebilen simetrik ya da asimetrik şekilde tüy dökülmeleri oluşabilmektedir.


ALOPECİA X NASIL TEDAVİ EDİLİR.

Alopecia X tanısı konulan hastanın tedavisinin belirlenebilmesi için öncelikle hastaya deri biyopsisi, geniş çaplı bir biyokimya paneli, tiroid paneli uygulanır ve ve cinsiyet hormonlarının seviyesi ölçülür. Bu tetkiklerden sonra ortaya çıkan sonuca göre hastaya en uygun tedavi prosedürü oluşturulur.

Hastalığın cinsiyet hormonlarına bağlı olarak ortaya çıktığı yönünde teşhis konulursa, kısırlaştırma yapılması hastalığın seyrinin geriye dönmesi açısından yerinde olacaktır.

Doğru teşhis ve tedavi uygulanmasının ardından köpeğinizin tüyleri tekrar uzayarak eski formuna kavuşacaktır.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page