top of page
Ara
  • Buse Özkan

Parvovirüs Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Güncelleme tarihi: 1 Ağu 2022

CANİN PARVOVAL ENTERİTİS (KÖPEKLREDE KANLI İSHAL) NEDİR?

Köpek parvovirüsü veya halk dilinde kanlı ishal olarak bilinen Canin Parvoviral Enteritis’in etkeni Parvoviridae familyasından olan Canine Parvovirüs’tür. Hastalık genelde maternal bağışıklığı düşük yavru köpeklerde görülür ve son derece bulaşıcıdır.


PARVOVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Enfeksiyonun oluşumunda yaş, açlık durumu, eş zamanlı parazit, bakteri, virüs enfeksiyonları hastalık durumunu belirleyen (predispoze) faktörlerdir. İştahsızlık, durgunluk, şiddetli kusma ile başlayan klinik belirtileri kötü kokulu ve kısa süre sonra kanlı ishal, anoreksiya (yemek yiyememe hali) ve dehidrasyon (sıvı kaybı) takip eder.

Virüsün inkubasyon süresi (kuluçka süresi) 7-10 gündür. Virüs oronazal yolla (ağız ve burun yolu) vücuda girerek tonsil ve peyer plakları üzeri epiteli enfekte eder, buradan bölge lenf düğümlerine oradan da timus, dalak, lenf düğümleri ve peyer plaklarına geçerek 3-4 günlük süre içinde viremi (virüsün kana bulaşması) oluşturur. Virüs kanda olduğu süre içinde kemik iliği baskılanır ve hastanın genel durumunda ciddi sorunlara yol açar.


Köpeklerde hemogramda 2-3 gün süreli geçici nötropeni görülür.5-7 gün sonra viremiyi takiben virüs çoğunlukla bağırsaklara yerleşir ve burada enteritislere (bağırsak mukozasında yangıya) neden olur. Lezyonlar incebağırsakların son kısımlarında daha şiddetlidir.


PARVOVİRÜS NE ŞEKİLDE BULAŞIR?

Canine Parvovirüs dış ortamda uzun süre yaşayabilir ısıya ve deterjanlara dirençlidir. Hastalık etkeninin hayvana bulaşmasında insanlar ve kıyafetleri veya eşyaları aracı olabilir. Virus dışkı ile enfekte hayvandan saçılır ve diğer köpekleri inhalasyon (solunum) veya sindirim yoluyla enfekte eder.


HANGİ IRKLAR PARVOVİRÜSE YATKINDIR?

Her hastalıkta olduğu gibi Parvovirüste de genetik yatkınlık hastalığa karşı hassasiyette önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar.

Özellikle, Rotweiller, Labrador, Doberman Pincher, German Shepherd, Staffordshire Terrier köpekler hastalığa karşı diğer ırklara oranla daha duyarlıdır.


PARVO VİRÜS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Parvovirüs hızlı bir şekilde teşhis konularak tedavi edilmediği taktirde köpekler için oldukça riskli ve ölümcül bir virüstür. Tüm tedavilerde olduğu gibi Parvovirüs tedavisinde de Veteriner Hekimlerin muayene ve teşhisini sonrası oluşturulacak prognoza göre belirlenmelidir.


Temel olarak Parvovirüs tedavisinde, hastanın kusma ve ishal sebebiyle kaybettiği sıvı ve sodyum, kalsiyum ve potasyum gibi elektrolitlerin hızlı bir şekilde geri kazandırılması önem taşır.

Hayvan tekrardan beslenmeye başlayana kadar devam edilir. Geniş spektrumlu antibiyotikler, kusma kesici etkili ilaçlar, probiyotikler yaygın olarak tedavilerde kullanılır.


KÖPEĞİNİZİ PARVOVİRÜSTEN KORUMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Hasta sahiplerinin, özellikle sütten yeni kesilmiş yavruluk döneminden veteriner hekimlerin oluşturduğu aşılama takviminin bitimine kadar olan süreçte köpeklerinin diğer köpeklerle olan etkileşimine ve dış ortamla olan temasının asgari düzeyde olmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Bu dönemde aşılama protokolü devam ederken bağışıklık güçlendirici takviyeler verilebilir ve klinik muayenelerinin düzenli olarak yapılmasına dikkat edilmelidir.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page