top of page
Ara
Merve GENÇ

Kedi Gençlik Hastalığı (Panlökopeni- Feline Distemper) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

KEDİ GENÇLİK HASTALIĞI NEDİR?

Kedi Gençlik Hastalığı olarak da bilinen Feline Distemper, Panlökopeni Feline Panleukopenia Vırus etkenli viral ve öldürücü bir hastalıktır.


KEDİ GENÇLİK HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Tedavi edilmemesi halinde ölümcül olabilecek Feline Distemper hastalığı virüsle enfekte hayvanların salya, kan ve idrar gibi vücut sıvılarıyla kontamine materyalin oral yolla alınmasıyla sağlıklı yavru ve yetişkin hayvanlara geçer. Bulaşıcılığı oldukça yüksektir ve aşılanmamış sokak hayvanlarında sıkça panlökopeniye rastlanmaktadır. Hastalığa yakalanan kedilerin dışkıları da sağlıklı kediler için bulaş riski oluşturmaktadır. Uzun süre enfektif olma özelliğini koruyabilen virüs, dezenfektanlara karşı da dirençlidir.


KEDİ GENÇLİK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kedi sahiplerinin merak ettikleri en önemli sorulardan birisi de, evcil hayvanlarının Distemper hastalığına yakalandığını nasıl anlayacaklarıdır. Hastalık kendini ishal, dışkıda kan iştahsızlık, 41,5 dereceye varabilen yüksek ateş, kilo kaybı ve halsizlik gibi semptomlarla gösterir.


İlerlemiş Distemper hastalıklarında ise lenf yumrularına tutunan virüs kan yoluyla diğer organlara ve beyaz kan hücreleri olarak da bilinen lökositlere saldırır. Bağışıklık sisteminden sorumlu bu lökositlerin azalmasına bağlı immun (bağışıklık) sistem zayıflar ve lökopeni (beyaz kan hücresi eksikliği) gözlenir ayrıca kanlı ishal sonucu kırmızı kan hücreleri olan eritrositlerin sayısında da azalma olur bunun sonucu da anemi şekillenir.


GENÇLİK HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle evcil hayvanlar için çok riskli bir hastalık olan Kedi Gençlik Hastalığı, Veteriner Hekim kontrolünde ve belirleyeceği takvimde yapılan aşılamayla risk olmaktan çıkarılabilir.


Hastayı muayene eden ve tanıyı koyan Veteriner Hekim’in belirleyeceği tedavi protokolüne göre değişiklik gösterebilse de tedavi genellikle hastalık sebebiyle azalan lökosit miktarını destekleyecek ilaçlar, antiviraller ve gerekirse antibiyotik uygulamalarıyla yapılmaktadır. Hastanın genel durumunu destekleyici vitamin ve mineral enjeksiyonları da tedavi protokolüne dahil edilebilir.

Uygun tedavi sonucu iyileşme sürecinde iyi bakım ve besleme koşullarına dikkat edilmeli ve hastalığı atlatan kedilerin diğer kedilerle bir arada tutulmaması ve sokağa çıkarılmaması gereklidir.


Hastalıktan korunmak için en iyi yöntem kedilerimizin yıllık karma aşılarını ihmal etmemektir.

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page