top of page
Ara
Hasan Akın

KÖPEKLERDE ORAL PAPILLOMATOSIS ve TEDAVİSİ

Papillomatosis, köpeklerde Canine Papilloma virüsüne bağlı olarak genellikle ağız ve çevresinde gelişen karnabahar görünümünde, üzerlerinde küçük yarıklar bulunan küçük çaplı tümörlerdir.

Papillomatosis, köpekler arasında bulaşıcı bir hastalık olsa da köpeklerden insanlara veya diğer hayvanlara bulaşıcı değildir.

PAPILLOMATOSIS ZARAR LI MIDIR?

Hastanın bağışıklık sisteminin cevap vermesi sonucu büyük oranda 1 ila 5 ay içerisinde kendiliğinden kaybolan “Papillomatosis” ortaya çıktığı bölge ve yoğunluğuna göre hastalar için ağrılı bir süreç yaşanmasına sebep olabilir. Papillomatosis lezyonları bazı durumlarda çiğneme eylemi sırasında kanamaya ve enfeksiyona sebep olabilir. Hayati tehdit oluşturacağı düşünülen papillomatozisin cerrahi müdahale ile uzaklaştırılması gerekebilir.

Boğaz bölgesinde ortaya çıkan ve yutkunma ve nefes almayı etkileyen Papillomatosis oluşumları acil müdahale gerektirebilir.

Özellikle pigmentsiz bölgelerdeki papillomalar başta ultraviyole ışınları olmak üzere çeşitli etkilerle malignant dönüşüme uğrayarak Skuamöz Hücreli Karsinom’a (skuamöz hücrelerde gelişen cilt kanseri) dönüşebilirler

PAPILLOMATOSIS’İN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lezyonların oluştuğu bölge köpeğinizin yeme eylemini etkiliyor ise köpeğinizde iştahsızlık ve yeme isteksizliği, ani kilo kaybı görülebilir.

Ağız çevresi, dil, boğaz bölgesi ve diş etlerinde büyüyen lezyonlar, ağızda koku oluşumuna sebep olabilirken, pati bölgesinde oluşan bazı Papillomatosis lezyonları ise köpeğinizin hareket kabiliyetini olumsuz etkileyebilir.

PAPILLOMATOSIS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Önemli oranda Papillomatosis vakasında hastalık bağışıklık sistemi tarafından 1 ila 5 ay arasında bir süre içinde kendiliğinden yok edilir ve herhangi bir tedaviye gerek kalmaz.

Ancak hastalığın ortaya çıktığı bölge, hastanın hayat kalitesine etkisi ve ortaya çıkarabileceği hayati riskler var ise lezyonların cerrahi müdahale ya da elektrokoterle tamamen uzaklaştırılması, bağışıklığın aktif hale getirilmesi için cerrahi müdahale, interferon ve antiviral ilaçlar, levamizol, damar yoluyla bağışıklık düzenleyici, otojen aşı veya kemoterapi uygulayarak tedavi edilebilir.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page